2018. január 20., szombat

A történet témája, és annak megválasztása

 Sziasztok! 
Tudom, rettentően régen jártam már itt, de ami azt illeti, egészen idáig egy cseppnyi időm, sem energiám nem volt bejegyzést kitenni vagy akár szerkeszteni valamit. A tanulás elvette minden időm, de már lassan itt az év vége! 
Viszont! Hoztam nektek egy cikket, ami talán idővel még a hasznotokra is válhat és segíthet abban, hogy rávegyétek magatokat a különféle történetek olvasására, valamint, hogy mindenféle műfajban kipróbáljátok magatokat. 

Hozzá kapcsolódó bejegyzés: A történet műfaja

Pusz, Nadin

XXX


      Akárcsak a ruhakollekciók terén, a könyveknél és a blogoknál is vannak különféle stílusirányzatok. Vegyük például az utóbbi pár évben lángra kapott One Direction, 5 Second of Summer és a többi fanfictionöket. Akár csak a fantasy irányzatnál, ugyanúgy a pop és különféle zenei stílusoknál is vannak újabb és újabb ötletek, legyen az akár száz kézből kiadott, ugyanazon a szálon futó különálló blogok rakata, vagy egy teljesen egyedi, a sztárokkal semmiféle szakmai (zenei) kapcsolatot nem létesítő történet. Természetesen a mai blogger világban a fanfictionök találhatóak meg nagyobb mennyiségben és rettentően kevés a jól kidolgozott és megírt, teljes métrékben saját történet. Természetesen ezzel sincsen semmi gond, ha valakinek a sztárok körül forog a élete, hiszen mindenkinek olyan történetet esik a legjobban írni, amely irányzat a szívéhez, fatáziájához a legközelebb áll. A blogok és könyvek esetén a stíusoknak nincsen szavatossági ideje, mint az egyes ruhadaraboknak, hogy majd tíz évnek el kelljen telnie, mire újra "trendi" lesz az adott ruhadarab. Vannak könyvstílusok, amik szerintem örök érvényűek. Ilyen például a természetfeletti világa, hisz az írók újra és újra frissülnek, ez álltal mindegyik író kicsit más oldalról közelíti meg azt a témát, amelyet előtte már egyszer megalkottak, ez pedig egy egészen fantasztikus dolog, mert minél több oldalról ismerjük meg a természetfeletti dolgokat, annál érdekesebb lehet az ember számára és annál szívesebben jár utána ennek-annak a interneten, illetve még talán az adott író összes természetfeletti irományát is felvásárolja az illető (személy szerint én ezt tenném, hogy lássam, hogy a másfajta helyzeteket milyen irányból közelíti meg az író). S szerintem ez a természetfeletti az évek múltán sem fog kiapadni, mert mindig találnak új oldalakat, ahol be tudnak mutatni egy halhatatlan, tiltott szerelmet.

     Viszont néha hajlamosak vagyunk alábbhagyni azoknak a történeteknek az olvasását, amelyek túl kevés figyelmet kapnak, és a blogger világban is így megy. Ha nem tetszik a kinézet, vagy túl kevés a feliratkozója az írónak, akkor már nyomják is a sarokban az x-et és azal a lendülettel visszatérnek egy természetfeletti történetre. A másik kizáró ok, hogy nem a jól megszokott karakterek szerepelnek a történetben (vámpírok, sztárok stb), és már figyelmen kívül is hagyjuk. A saját baráti társaságomban is van ilyenre példa, de persze nem álltalánosításra megy a dolog. Nem szükséges, hogy az élet varázslattal legyen varázslatos. Ez az egész bejegyzés igazándiból annak a szándékából készült, hogy próbáljátok meg figyelembe venni az olyan történeteket is, amelyek kevésbé népszerűbbek ésnem a megszokott karaktersablonok vannak a főszerepben. Ugyan is véleményem és saját tapasztalataim szerint egy új, nem megszokott történettel az ember kicsit kirántja magát a megszokott stílusból, és így sokkal szívesebben tér vissza a például természetfelettihez. Figyeljetek és legyetek nyitottak akármilyen tartalom olvasására, hisz soha nem tudhatjátok, hogy melyik történetből mi sül ki a végén. Ki tudja, lehet egy romantikus történetet sokkal izgalmasabbnak találsz majd, mint egy már mindenféle szemszögből megírt természetfeletti fanfictiont. 

       Valamint ha egy írónak adott a tehetsége, hogy nem csak egy témában tud írni, akkor mindenképp olvassátok el a többi irományát is. Viszont egyszer mindenki megtalálja azt a témát, amelyben igaán otthonosan tud mozogni. Sok mindent ki lehet természetesen próbálni, a horrortól az állatok szemszögéből írt történetekig, és csak ezek kipróbálása után lehet megállapodni, s rengeteget meg lehet tanulni és tapasztalni saját magunkkal kacsolatban is, hogy mire vagyunk képesek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése